Bref

Zašto moj WC neugodno miriše?

Čini vam se da vaš WC neugodno miriše, ali niste sigurni zašto?

WC-e često zahvate neugodni mirisi koji se zadržavaju i ponekad je zaista teško otkriti uzrok tome. U WC-u može postojati neugodan miris koji se ne može ukloniti, iako se sam WC redovito čisti i osvježava.

Ipak, uvijek postoji razlog neugodnim mirisima u WC-u! Ovdje ćemo izložiti neke od manje očitih uzroka te vam pružiti nekoliko savjeta o tome kako zauvijek ukloniti te uporne mirise i kako se pobrinuti da WC divno miriše svakoga dana.

Što uzrokuje neugodne mirise u mom WC-u?

U ovome članku spomenut ćemo tri uzroka neugodnih mirisa u vašem WC-u. Sva tri su uobičajeni uzroci neugodnih mirisa WC-a, no i područja koja često zanemarimo pri čišćenju.

  1. Plijesan i nakupljena prljavština povezani s urinom pod fiksnim elementima WC-a
  2. Alge u vašem vodokotliću
  3. Dopiranje plina iz kanalizacije

1. Kako se riješiti mirisa urina

Miris urina obično se zadržava oko WC-a i često se samo djelomično primijeti. Najčešće nije jako snažan. Ipak, nije ugodan osjećaj ući u WC u kojemu postoji takav miris. Miris urina prevladava jer potječe s mjesta koja ne čistimo tako redovito. Miris urina može se zadržati u zraku čak i ako je vaša WC školjka besprijekorna i vaš vodokotlić u punom sjaju. Razlog tomu jest činjenica da se prljavština neugodnog mirisa često skriva na manje očitim mjestima, ispod WC daske ili ispod ruba WC školjke. Rješenje je ukloniti i temeljito očistiti dasku. Uklanjanje WC daske ne bi trebao biti velik posao. Obično samo zahtijeva odvijanje dvije krilne matice sa stražnje strane sustava. Ako je vaš WC u dobrom stanju, vjerojatno ćete to moći učiniti ručno.

Jednom kad uklonite dasku, moći ćete čitavo područje temeljito očistiti. Najvažnije od svega, moći ćete očistiti porculansku školjku na kojoj obično leže šarke te fiksne elemente daske. Ta dva područja nikad se ne čiste, osim ako ne uklonite dasku, i na njima se vjerojatno nalaze nakupine urina koje ispuštaju neugodan miris. Upotrijebite četkicu za zube čvrstih vlakana kako biste doprli u zakutke i očistili sve moguće izvore neugodnog mirisa. Još jedan dobar savjet jest oprati WC dasku i fiksne elemente vrlo vrućom vodom, uz namakanje odvojivih dijelova, ako je moguće.

Žena čisti WC.

2. Kako se riješiti algi u vodokotliću

U mnogim vodokotlićima nakon nekog vremena izraste manja količina algi i one obično ne predstavljaju problem. Međutim, ako se WC ne ispire dugo vremena ili vodokotlić nije dugo vremena očišćen ili dezinficiran, iz njegove unutrašnjosti počne dopirati težak miris. Ako smatrate da vaš vodokotlić sadrži pretjeranu količinu algi, to možete riješiti temeljitim čišćenjem:

  1. Ispraznite vodokotlić prekidanjem dovoda vode i provođenjem ispiranja.
  2. Jednom kad vodokotlić bude ispražnjen, primijenite standardno sredstvo za čišćenje WC-a poput Bref 10x Effect te izribajte pomoću četke s dugom drškom (ali ne istom onom koju upotrebljavate za WC školjku – najbolje da držite ta područja svojega WC-a potpuno odvojenima).

Vrhunski savjet: postoji jedan vrlo učestao razlog teškog mirisa u vašoj kupaonici koji često previdimo i koji nije u vezi s WC-om. Ako držite četkice za zube zatvorenima u šalici ili lončiću, dno takvih držača s vremenom postane vlažno i počne neugodno mirisati. Za takav miris mnogi pretpostave da dolazi iz WC-a te dođu do pogrešnog zaključka.

Ružičasta četka.

3. Zašto moj WC miriše poput kanalizacije?

Ako vam WC ispušta miris kanalizacije, nešto zaista nije u redu. Moderan WC dizajniran je tako da zadržava sve mirise upotrebom sifona koji štiti sanitarni prostor od mirisa kanalizacijskog sustava te odvodne cijevi (ventilacijskog otvora) kako bi svi štetni plinovi bili otpušteni na siguran način. Ako taj sustav ne djeluje, tri su moguća uzroka tome:

  1. Ako niste upotrebljavali WC dugo vremena, moguće je da je voda s dna jednostavno isparila, ostavljajući rupu kroz koju može prodrijeti zrak iz kanalizacije. Ako se o tome radi, tada je rješenje vrlo jednostavno: samo potegnite vodu u WC-u!
  2. Ako u vašoj odvodnoj cijevi postoji pukotina ili je cijev začepljena, tada je moguće da će miris kanalizacije doprijeti u vaš dom. Ako je samo začepljena, možda ćete moći pristupiti vrhu cijevi i sami riješiti problem. U suprotnom, potrebno je pozvati profesionalnog vodoinstalatera.
  3. Konačno, mirisi kanalizacije mogu biti uzrokovani puknućima u kanalizacijskim cijevima sa stražnje strane vašega WC-a ili slomljenim brtvama koje spajaju te cijevi s WC-om. U takvim je slučajevima najbolje pozvati profesionalnog vodoinstalatera kako bi se riješio problem, osim ako i sami niste vrlo stručni u kućnim popravcima.

Kako da održite svjež miris u svojem WC-u

Za one koji nemaju WC s lako pristupačnim vodokotlićem, rješenje za većinu problema koje smo opisali u ovom članku te za uobičajenije mirise jest upotreba osvježivača WC-a. Objesite osvježivač WC-a Bref Color Aktiv na rub WC školjke i promatrajte kako se WC ispire plavom vodom tijekom sljedećih 250 ispiranja. Time se svakim ispiranjem čisti WC školjka, no također čitav mehanizam štiti od nastanka kamenca.

Vaš WC ispušta neugodan miris, a ne znate zašto? Mi imamo odgovore. Najuobičajeniji uzroci tajanstvenih neugodnih mirisa u WC-u + kako ih suzbiti!