Bref

Zašto moj WC ne ispire?

Možda se time nećemo hvaliti, ali većina nas provodi znatnu količinu vremena u kupaonici te, iz pozitivnih ili negativnih razloga, to vrijeme obično provodimo sami, uglavnom u tišini. Zašto ne biste iskoristili to vrijeme koje imate za sebe da pretvorite svoju kupaonicu u oltar zena u pločicama... a WC u svoje porculansko prijestolje? Slijedite ovih sedam savjeta kako biste osigurali uživanje u svakom posjetu kupaonici.

Ljepota WC-a na ispiranje leži u njegovoj jednostavnosti. To nije kompleksan mehanizam, stoga kada nešto ne funkcionira kako treba, obično kvar možete i sami popraviti bez prevelike gnjavaže.

Kako radi WC na ispiranje

Moderni WC na ispiranje ima dvije osnovne sastavnice, vodokotlić i sifon. Sifon odjeljuje vašu kupaonicu od ostatka WC-a, sprječavajući dopiranje mirisa i plinova iz kanalizacije na koju je spojen. Vodokotlić je spremnik za vodu koji čuva veliku količinu vode i ispušta je velikom brzinom kroz sifon. Sila gravitacije te velike količine vode koja navire kroz WC školjku potiskuje sve kroz sifon te nadolje u kanalizaciju, a zatim u cijevi ostavlja svježu vodu koja je spremna za sljedeće ispiranje. Tajna uspješnog mehanizma ispiranja leži u brzom dovodu velikih količina vode u WC školjku. Sve što sprječava protok vjerojatno će uzrokovati nižu kvalitetu ispiranja.

Ispiranje WC-a.

Zašto moj WC ne ispire kako treba? – slabo ispiranje

Ako pri ispiranju voda ne prolazi čitavom WC školjkom, vjerojatno se ispušta nedovoljna količina vode ili se ispušta presporo. U svakom slučaju, prvo mjesto koje morate provjeriti jest unutrašnjost vodokotlića. Promotrite razinu vode. Nakon što se vodokotlić ponovno napuni vodom, njena razina trebala bi se nalaziti nešto ispod preljevne cijevi. Ako je preniska, tada će biti jednostavno prilagoditi je. Dotokom vode u vodokotlić upravlja se ventilom koji je spojen na plovak. Točka na kojoj će plovak zaustaviti dotok voda može se prilagoditi (obično vijkom ili ručicom na ventilu) te ćete je morati izmijeniti kako bi se plovak i ruka podigli na višu razinu prije nego se dotok prekine. Ako to ne djeluje, onda bi uzrok mogao biti probijeni plovak ili oštećen ventil. U svakom slučaju, tada ćete morati zamijeniti taj dio i po mogućnosti obratiti se profesionalcu.

Vodokotlić.

Zašto moj WC ne ispire kako treba? – neispiranje ili jako slabo ispiranje

Ako vaš WC zapravo uopće ne ispire, moguće je da nešto nije u redu s osnovnim mehanizmom ispiranja unutar vodokotlića. Pri ispiranju ručka pritišće ruku koja pri kraju sadrži lanac. Taj je lanac spojen na zaklopni ventil na dnu spremnika vodokotlića koji se pritom podiže i propušta vodu s dna. Jednom kada se sva količina vode propusti, zaklopni ventil vraća se na mjesto te težina nove vode koja dopire u vodokotlić pri ponovnom punjenju pritišće i zatvara ventil. Ako taj postupak ne djeluje kako treba, uzrok tomu je oštećenje ili loše postavljanje jedne od osnovnih sastavnica mehanizma. Ako je ručka olabavljena ili ne pruža dovoljan povrat/otpor, to može biti uzrok problema. Iako se radi o jednostavnoj sastavnici, ponekad može biti donekle komplicirano ispravno postaviti ručku kako bi u potpunosti funkcionirala.

Ako uzrok ne leži u kontaktu između ručke i mehanizma ispiranja, onda je lanac sljedeća sastavnica koju treba provjeriti. Možda je potrebno prilagoditi lanac u vašem vodokotliću. Trebao bi biti donekle opušten, no ne previše. Ovisno o modelu vašega WC-a, prilagodba ne bi trebala predstavljati problem. Konačno, možda bude potrebno zamijeniti sam zaklopni ventil. U rijetkim slučajevima, takvi ventili mogu se istrošiti ili postati krhki, nakon čega će prestati brtviti jedinicu i onemogućavati ispravno ponovno punjenje nakon ispiranja.

Unutrašnjost vodokotlića.

Zašto moj WC ne prestaje puštati vodu nakon ispiranja?

Možda se ne radi o tako ozbiljnom problemu, no WC u kojemu voda ne prestaje teći i dalje predstavlja gnjavažu i trošak. U daleko najčešćim slučajevima problem uzrokuje previsoka razina vode u vodokotliću, zbog čega neprestano utječe u preljevnu cijev. Do toga problema uglavnom dolazi zbog povišenog tlaka vode u čitavom vodovodnom sustavu vaše građevine. Ipak, taj se problem može jednostavno riješiti prilagodbom položaja ručice ventila na gore opisan način (pogledajte pod „slabo ispiranje”). U rjeđim slučajevima problem može uzrokovati curenje zaklopnog ventila. U tome slučaju trebate samo zamijeniti zaklopni ventil. Zaklopni ventili nisu skupi i relativno ih je lako zamijeniti. Samo isključite dovod vode i potegnite ručku za ispiranje u vodokotliću kako bi se ispraznio. Zatim uklonite stari, istrošeni zaklopni ventil i zamijenite ga novim. Ako vam to sve zvuči kao prljav posao, također se za to možete obratiti vodoinstalateru.

Neispiranje, slabo ili pretjerano ispiranje WC-a? Ne paničarite: takve kvarove često je lako popraviti.

WC na ispiranje