Bref

Šest savjeta za sprječavanje i rješavanje začepljenog zahoda

Začepljeni zahod nije nešto čime se želite baviti. Neugodno je, neuredno i može uzrokovati mnogo štete. Iako se zahodi s ispiranjem rijetko začepe, najbolje je učiniti sve što možete kako biste smanjili mogućnost začepljenja.

Srećom, mnogo je preventivnih mjera koje možete poduzeti kako biste se pobrinuli da vaš zahod bude čist od kamenca te da mu sustav za ispiranje dobro funkcionira. Pripremili smo popis od šest najvažnijih stvari koje biste trebali napraviti kako biste spriječili začepljenje zahoda, kao i savjete o tome što učiniti ako se zahod počne začepljivati.

1. Pazite što stavljate unutra

Do većine slučajeva začepljenja dolazi jer je u zahod umetnuto nešto što ondje nije trebalo ući. Stoga je najbolji način izbjegavanja začepljenja zahoda da jednostavno budete oprezni te da se pobrinete da svatko u vašem kućanstvu zna da zahod nije kanta za smeće: u njega ne smijete bacati bilo što!

Gosti bi također trebali biti svjesni opasnosti začepljenog zahoda, a tu mogu nastati neugodnosti. Teško je gostima davati naputke kako da upotrebljavaju zahod, a ako zaista dođe do nezgode, gostima može biti previše neugodno da priznaju da su bacili nešto neprikladno u zahod.

Kako biste izbjegli nesporazume i neugodnosti, zašto ne biste objesili znak? Tek da podsjetite svoje goste i ostatak svojih ukućana da predmeti poput higijenskih uložaka, pamučnih blazinica, vlažnih maramica i zubnog konca mogu začepiti zahod te bi se umjesto toga trebali baciti u kantu za smeće u kupaonici.

Naposljetku, ako redovito imate poteškoća, možda biste mogli razmisliti i o promjeni vrste toaletnog papira. Debeli dvoslojni papiri koji bi trebali biti ugodniji ponekad mogu uzrokovati začepljenje zahoda ako ih se upotrijebi mnogo tijekom jednog ispiranja.

Rola toaletnog papira

2. Redovito čišćenje

Redovito čišćenje i održavanje vašeg zahoda također su važni čimbenici za sprječavanje njegova začepljenja. Kako biste se pobrinuli da zahod ispire punom snagom (čime se smanjuje mogućnost začepljenja), počistite dio ispod ruba zahodske školjke. Tu se nalaze rupice kroz koje voda ulazi u školjku i koje se s vremenom mogu blokirati.

Također je dobra ideja povremeno očistiti unutrašnjost spremnika za vodu u zahodu (vodokotlića) ako mu se može jednostavno pristupiti. Problemi sa začepljenjem ovdje mogu nastati ako se alge natalože do te mjere da počnu zatvarati slobodan protok vode, ili ako se mehanizam počne blokirati. Korisno je isprazniti vodokotlić te ga dobro izribati otprilike jednom godišnje.

Redovno čišćenje zahoda

3. Održavanje zahoda čistim od kamenca

Kamenac je glavni uzrok ružnih smeđih mrlja na vašoj WC školjci, a može se smatrati i uzrokom začepljenja zahoda zbog ograničavanja slobodnog protoka materijala kroz odvajač vode (sifon).

Sva voda, posebice takozvana „tvrda voda”, sadrži minerale (kao što su kalcij, kalcijev oksid, magnezij i željezo) koji lako prianjaju i talože se na stijenkama cijevi i u WC školjkama. Kamenac nastaje kad voda ispari, a ti se minerali zadrže. Nataloženi minerali zatim privlače prljavštinu i bakterije koje se polako nakupljaju, sloj po sloj.

Vodeni kamenac nije samo ružnog izgleda i nehigijenski, već uzrokuje i sužavanje cijevi, a time i moguća začepljenja. U kojoj mjeri vam to može predstavljati problem ovisi o tvrdoći vode u mjestu u kojem živite. Uklanjanje kamenca dobra je ideja čak i u područjima s relativno mekom vodom, a nužno je u područjima s tvrdom vodom.

Sprječavanje nakupljanja vodenog kamenca može se osigurati neprekidnom uporabom osvježivača koji se postavljaju na rub WC školjke ili kocki za vodokotlić. Njima se može zaustaviti početak taloženja kamenca, a vrlo ih je jednostavno postaviti i održavati. Kocke za vodokotlić posebno su učinkovite jer sprječavaju nakupljanje kamenca u kotliću te u rupicama za dovod vode ispod ruba WC školjke, kao i u glavnom dijelu zahoda.

Ako je stanje već izmaknulo kontroli i želite znati kako se riješiti vodenog kamenca u svojem zahodu, trebali biste se baciti na posao uz pomoć proizvoda Bref 10x Effect Power Gel. Ovo sredstvo za čišćenje zahoda na bazi kiseline prodire kroz mrlje i, uz malo ribanja, brzo uklanja sve osim najtvrdokornijeg kamenca.

Limescale free toilet

4. Uvijek ispirite pravilno

Zahod s ispiranjem funkcionira na temelju načela prema kojem se odjednom pusti veći obujam vode koji ponese materijal u WC školjci i sigurno ga progura kroz sifon na dnu. Ako količina vode nije dostatna, njezina sila možda neće biti dovoljna za izvršenje ovog postupka i nešto može zapeti.

Problemi povezani sa zaštitom okoliša doveli su do sve strožeg ograničavanja uporabe vode u našim zahodima u kojima su sustavi s dva modusa ispiranja postali uobičajeni, a mnoga kućanstva postavljaju opeke u svoje vodokotliće. Te su mjere obično uspješne, no treba imati na umu da, ako dođe do začepljenja nakon ugradnje uređaja za uštedu vode, upravo to može biti uzrok začepljenja.

Ispiranje

5. Rana intervencija

Ako vam nešto upadne u zahod, nemojte se uplašiti i posegnite za time! Možda zvuči grozno, no nekoliko trenutaka neugode može vas spasiti od mnogo poteškoća. Kad četka za kosu ili tuba paste za zube nestane na drugoj strani sifona, imat ćete mnogo posla s njezinim uklanjanjem.

Odčepljivač odvoda uvijek držite u blizini zahoda.

Isto tako, korisno je uvijek čuvati odčepljivač odvoda u kupaonici. Upotrijebite ga čim primijetite da bi se zahod mogao začepiti ili kad znate da je u njega upalo nešto što nije trebalo. Brzom uporabom odčepljivača vjerojatno ćete ukloniti bilo kakvo odčepljenje te ponovno osloboditi odvod.

Nemojte ispirati zahod kad naiđete na poteškoću!

Teško se oduprijeti iskušenju da se nakon jednog ispiranja zahoda pokuša ponovno, no, umjesto da materijal u vašem zahodu nestane, on se počne podizati natrag. Ipak, to je najgori scenarij. Prije ponavljanja ispiranja barem pričekajte da se razina vode ponovno spusti. Najbolje je odmah upotrijebiti odčepljivač te tako pokušati izravno riješiti problem.

Odčepljivač odvoda

6. Kada zatražiti pomoć stručnjaka

Ako odčepljivač ne pomogne i vaš je zahod i dalje neprestano začepljen, vjerojatno je vrijeme da pozovete stručnjaka i to što prije. Začepljen zahod nije samo nehigijenski, već predstavlja i moguću opasnost od poplave za vas i vaše susjede.

Opasnosti uzrokovane začepljenim zahodom

Ako se voda iz zahoda prelijeva u velikoj količini, može uništiti podove, procuriti u ostatak kuće ili čak kroz podove doprijeti u druge prostorije ili stanove. U najgorim slučajevima financijske posljedice mogu biti znatne.

Začepljeni zahod najčešće će uzrokovati nered i neugodan miris, a njegovo čišćenje uzrokovat će vam priličnu neugodnost i trošak.

Pravovremena intervencija stručnjaka može vas poštedjeti mnogo nevolja.

Potraži pomoć!

Začepljen zahod?
Izbjegnite neugodnost i štetu
Saznajte kako to riješiti brzo i sigurno