Bref

Uobičajene pogreške u kupaonici i kako ih izbjeći

S jedne strane, renovacije kupaonice mogu biti zabavni i kreativni projekti, no s druge i stresan proces pun pogrešaka. Može doći do curenja u tušu ili problema pri impregnaciji, a čak je i kromatska shema od velike važnosti. U postupku ste stvaranja i ponovnog definiranja prostora za vlastitu upotrebu bez obzira na njegovu veličinu, stoga on mora biti posebno prilagođen vašim osobnim potrebama. Također, s obzirom na to da bi većina promjena koje provedete tijekom postupka renovacije trebala biti dugotrajna, nužno je posjedovati vještine donošenja ključnih odluka kako biste izbjegli neke uobičajene pogreške u kupaonici.

Prije započinjanja projekta renovacije

Kažu da je bolje spriječiti nego liječiti. Stoga, prije nego započnete renovaciju ili izgradnju kupaonice, važno je da budete svjesni nekih stvari i slijedite određeni postupak.

  • Morate imati viziju izgleda vašeg prostora. Čitav postupak prethodnog planiranja bit će lakši ako znate što želite i na koji način to postići.
  • Trebali biste unaprijed odrediti budžet. Time ćete sredstva koja su vam na raspolaganju usmjeriti k ovom zadatku.
  • Također biste trebali detaljno istražiti aspekte svojega projekta, na primjer, vrstu materijala koju želite na gornjoj plohi ili kadu koja vam se sviđa. Budite otvoreni i za nove ideje, čak i ako zahtijevaju neke promjene u vašem prvotnom planu.
Stara kupaonica.

Odabir pravog osvjetljenja

Oni među vama koji nanose šminku u kupaonici ili se tamo briju sigurno su svjesni važnosti dobre rasvjete. To je također jedan od najvažnijih savjeta koje će vam udijeliti dizajneri interijera: pobrinite se da imate najbolje osvjetljenje. Osvjetljenje ne znači samo postavljanje brojnih rasvjetnih tijela na strop. S obzirom na količinu inovativnih proizvoda koji svakodnevno izlaze na tržište, na raspolaganju vam je velik izbor rasvjetnih tijela koja možete isprobati. Iako je prirodna svjetlost s velikog prozora san snova, nije posebno praktično rješenje za velik broj kupaonica, posebno za osobe koje cijene privatnost. Renovator može odabrati jednu od sljedećih vrsta rasvjete: fokusirano osvjetljenje, obično najbolje za svrhu šminkanja i može se postaviti u blizini ogledala, naglašeno osvjetljenje koje je odlično ako želite usredotočiti svjetlost na posebno područje kupaonice ili ambijentalno osvjetljenje koje možete prilagoditi svojem trenutačnom raspoloženju. U kupaonicu možete istodobno postaviti nekoliko vrsta rasvjete.

Sjajan umivaonik u kupaonici.

Ne zaboravite impregnirati

Impregniranje je jedan od najvažnijih zadataka renovatora. Svaka pogreška neće vas samo koštati novca, već će i uzrokovati oštećenja u drugim dijelovima kuće, posebno u prostorijama koje se nalaze izravno ispod vaše kupaonice. Najbolji način prevencije takvih situacije je upotreba membrane na svim mjestima u kupaonici. Ona će spriječiti curenja i održati boju zidova u vašoj kupaonici dugotrajnijom.

Manjak skladišnog prostora

Nitko ne voli vidjeti neurednu kupaonicu s kistovima za šminku u umivaoniku i ručnicima po podu. Takav prostor ne samo da nije higijenski, već je i neuredan. Stoga je važno da tijekom renovacija osigurate dovoljno skladišnog prostora u kupaonici. Važno je imati dobar ormarić u koji ćete spremiti lijekove, elektroničke aparate, šminku, toaletne potrepštine i ostale osnovne predmete za kupaonicu, kako bi vam bili dostupni u svakom trenutku i kako ne biste morali skupljati stvari od jedne prostorije do druge dok se pripremate za tuširanje. Ipak, u slučajevima kada ste prostorno ograničeni, možda ćete morati biti nešto kreativniji pri stvaranju skladišnog prostora. Možda bi dobar način skrivanja nereda bio postaviti skrivene ormariće iza ogledala ili ugradbene police. Također je odlična ideja upotrijebiti neuobičajene prostore, poput onoga iznad vrata kupaonice, ispod zidnog umivaonika ili uz zavjesu za tuš, u svrhu stvaranja skladišnog prostora.

Puna polica u kupaonici.

Profesionalni savjeti

Većina nas podcjenjuje zahtjevnost projekta renoviranja i izbjegava obratiti se profesionalnom dizajneru u tu svrhu. Tomu je možda razlog što želimo izbjeći dodatne troškove ili vjerujemo da možemo sve obaviti sami. Međutim, bez obzira na jednostavnost projekta, trebali biste potražiti savjet stručnjaka kako biste potvrdili je li prostor kupaonice koji ste zamislili funkcionalan. Ponekad ono što smo zamislili nije praktično izvesti u stvarnosti. Profesionalni dizajner može vam pomoći s izradom tlocrta i najbolja je osoba koja vas može savjetovati o nabavi pravog materijala ili drugih elemenata. Osim toga, također vam može pomoći da se držite budžeta prijedlozima koji ne izlaze van vaših potrošačkih okvira.

Luksuzan WC.

Prozračivanje

Često zaboravljamo koliko je prozračivanje važno u kupaonici. Možda ste ponekad osjetili nelagodu u malenoj kupaonici nakon vrućeg tuša, posebno ako su pritom prozori bili zatvoreni. Tomu je razlog vjerojatno slabo prozračivanje i visoka vlažnost, što vam ne samo otežava tuširanje, već i uništava boju vaših zidova. Osim toga, može dovesti i do razvoja plijesni čije ćete suzbijanje skupo platiti. Stoga se morate pobrinuti da je vaša kupaonica dovoljno prozračena. Ako nije moguće napraviti prozor, trebali biste uložiti u dobar ventilator za odvod zraka u vašem prostoru. Te uobičajene pogreške u kupaonici, kako smo već rekli, mogu vas koštati dosta novca i vremena te vam dugoročno uzrokovati mnoge tegobe. Važno je da napravite popis ovih potencijalnih problema prije nego započnete s renovacijom ili izgradnjom kako biste te pogreške izbjegli pod svaku cijenu i dobili prostor koji ćete voljeti i u kojem ćete se moći opustiti.