Bref

Trikovi iz kupaonice – 7 savjeta kako postići zen u WC-u

Možda se time nećemo hvaliti, ali većina nas provodi znatnu količinu vremena u kupaonici te, iz pozitivnih ili negativnih razloga, to vrijeme obično provodimo sami, uglavnom u tišini. Zašto ne biste iskoristili to vrijeme koje imate za sebe da pretvorite svoju kupaonicu u oltar zena u pločicama... a WC u svoje porculansko prijestolje? Slijedite ovih sedam savjeta kako biste osigurali uživanje u svakom posjetu kupaonici.

Zeleni prostor

Ne postoji niti jedna prostorija u domu na koju ne bi dobro djelovalo malo zelenila. Postavljanje bujne biljke u kupaonicu ne donosi samo umirujuću, prirodnu notu prostoru koji inače može djelovati sterilno i beživotno. Neke biljne vrste čak će i pročistiti zrak i ukloniti neugodne mirise. Zeleni ljiljan, na primjer, uklanja zagađivače iz zraka i idealan je za manje kupaonice gdje se može objesiti na strop ili postaviti na visoku policu, pri čemu mu dugo lišće visi. Prekrasni spatifilum pročišćava zrak, a njegovi bijeli cvjetovi također pružaju suptilan cvjetni miris. Aloja vera biljka je koja ne zahtijeva održavanje i odlična je za položaj uz WC, gdje njen iscjeliteljski gel možete upotrijebiti za bolne opekline. Ako je vaša kupaonica vrlo vlažna, u njoj će uspijevati paprat te će također pročistiti zrak dok upija svu suvišnu vlagu.

Kupaonica sa zelenom paprati, zelenim hortenzijama i zelenim drvećem s vanjske strane prozora.

Probudite se i pomirišite potpourri

Mirisi kupaonice prirodni su, no to ne znači da se ne bismo trebali potruditi da ih suzbijemo. Čist WC pola je truda. Dodavanje suptilnog mirisa može imati nevjerojatan učinak prikrivanja mirisa uspješnog obavljanja nužde. Naravno, mirisni štapići, potpourri, mirisne svijeće i osvježivači zraka jesu djelotvorni, no možete otići i korak dalje dodavanjem sode bikarbone u košaru za smeće u kupaonici, umakanjem WC četke u sredstvo za čišćenje kupaonice te dodavanjem malo octa u vodokotlić. Ako upotrebljavate proizvode s mirisom, pokušajte kombinirati identične ili komplementarne mirise.

Zdjelica s potpourrijem kraj umivaonika u kupaonici.

Zvuk tišine

Puštanje vode iz slavine tijekom čitavog vremena koje provedete sjedeći na školjci kako biste prikrili zvuk drugih tekućina koje padaju u školjku ne ide ukorak s globalnim naporima smanjivanja potrošnje vode. Umjesto toga nabavite radio uređaj za kupaonicu. Spojite ga na rasvjetu kako bi se automatski uključio kad pritisnete prekidač ili uložite u uređaj koji se aktivira pokretom. Ako više volite suptilnije pozadinske zvukove, na raspolaganju vam je čitav spektar zvukova, od zvukova šume do oceanskih valova ili glazbe za dizala. Naravno, umjetna inteligencija ne ostaje na pragu vrata kupaonice, stoga ako u svojem domu imate glasovno aktivirani zvučnik („voice assistant”), možete diskretnog pomagača jednostavno uputiti da pruži odgovarajuću zvučnu kulisu. Ako radije ne biste u svoju kupaonicu postavljali još jednu napravu, za to, vjerovali ili ne, postoji i aplikacija – to jest, čitav svijet aplikacija koje će vam pomoći da zaštitite svoju skromnost, bez obzira na zvukove koje proizvodite u kupaonici.

Pametni telefon na rubu umivaonika u kupaonici.

Čučnite sa stilom

Posljednjih su godina klupice za WC postale iznimno popularne. Potiču položaj čučnja pri kojemu se opuštaju mišići i koji pomaže postići brže i lakše pokrete pražnjenja crijeva. Klupice za WC dolaze u raznim oblicima, veličinama i bojama te materijalima koji variraju od jeftine i vesele plastike do sofisticiranog, održivog bambusa. Odaberite onu koja odgovara uređenju vaše kupaonice i postanite dijelom pokreta čučanja.

Ulickajte svoj WC

Japanski WC-i Sveti su gral tehnologije za kupaonice. U većini domova te zemlje zaluđene tehnologijom postoji porculansko prijestolje koje je zaista dostojno toga imena. Grijaće daske na daljinsko upravljanje, mlaznice bidea s prilagodljivom snagom raspršivanja te isušivači zraka standardne su funkcije, dok se napredniji modeli diče dodacima poput neutralizacije mirisa i eliminacije buke. Ako biste htjeli unaprijediti svoj WC bez ulaganja u vrhunski japanski WC (s odgovarajućom cijenom), na raspolaganju su vam takozvane bide WC daske po mnogo nižoj cijeni. Lako se postavljaju, a svakako će impresionirati vaše goste i učiniti vrijeme provedeno na WC-u mnogo ugodnijim.

Luksuzna WC daska u japanskom stilu.

Obrišite vlažno bez vlažnih maramica

Kulturni ratovi u vezi s vlažnim maramicama nastavljaju se. Neki inzistiraju da je sve manje od svakodnevnog čišćenja najluksuznijim vlažnim maramicama za WC jednostavno nehigijenski, dok drugi tvrde da su čak i maramice na kojima stoji da ih se može baciti u WC školjku pogubne za kanalizacijske sustave i da ih je potrebno izbjegavati pod svaku cijenu. Odlučite se za higijensko, ekološki prihvatljivo rješenje i upotrebljavajte raspršivač za čišćenje ili gel koji će od običnog WC papira učiniti vlažnu maramicu koju ćete zaista moći mirne savjesti baciti u WC školjku.

Role WC papira s ružičastom pozadinom.

Svjetlo u noći

Ništa vas neće okrutnije istrgnuti iz blaženog sna od noćnog posjeta potpuno osvijetljenom WC-u. S druge strane, snažno udariti nožnim prstima u nešto također nije posebno ugodno. Noćno svjetlo aktivirano pokretom jeftino je rješenje koje će vam osvijetliti put taman toliko da na siguran način dođete i odete, a pritom ne šokirate sustav pretjerano intenzivnom potrošnjom struje. Bonus: gotovo je s traženjem prekidača za svjetlo usred noći.

Blago svjetlo osvjetljava umivaonik u kupaonici.

Porculansko prijestolje trebalo bi biti zona udobnosti. Ovih 7 trikova za kupaonicu pretvorit će je u zen prostor.