Bref

Stručnjak za čišćenje. Vrhunski savjeti čistača u hotelu

Čišćenje WC-a posao je s kojim se svi moramo suočiti, no većina nas mora čistiti jedino svoj. Za Leonie, koja radi u hotelu u Münchenu, čišćenje velikog broja WC-a, kupaonica i soba svakodnevni je posao. Susreli smo se s njom tijekom njene dnevne rutine čišćenja i zamolili je da podijeli nekoliko savjeta o tome kako postiže sjaj u tim kupaonicama.

„Čistoća nam je vrlo važna. Mi smo malen hotel, no naši gosti očekuju besprijekorno čiste sobe i kupaonice – a za to sam ja odgovorna.”

Savjet 1: važnost temeljitog sušenja nakon pranja

Razgovarali smo u jednoj od manjih soba, dvokrevetnoj s kompaktnom, privatnom kupaonicom. Upitali smo je koliko joj vremena inače treba da očisti ovakvu kupaonicu.

„Za čišćenje ovakvih manjih kupaonica potrebno mi je 10 do 15 minuta za čitav prostor. Počinjem s WC-om, izribam ga i upotrijebim sredstvo za čišćenje. Zatim očistim zidove i umivaonike s kremom protiv kamenca – upotrebljavam ovu spužvu s vrućom vodom. Zatim moram osušiti zidove i površine. Za to obično upotrebljavam papirnati ručnik i možda usput utrljam još malo kreme ako je neka mrlja posebno uporna. Sušenje je vrlo važno. Ako ne osušite kako treba, ostat će mrlje i razmazi. Sve se mora držati odvojeno. Zato koristim crvenu kantu za WC, a vodu u plavoj kanti za ostatak kupaonice. Također je potrebno zamijeniti vodu nakon svake sobe. Kao i rukavice. Nakon što ste završili s WC-om, morate skinuti rukavice i nastaviti s čišćenjem sobe.”

Čistačica.

Savjet 2: četkica za zube vrhunski je alat za uklanjanje kamenca i plijesni

Leonie je razgovarala s nama okružena opsežnim asortimanom proizvoda za čišćenje te smo je upitali da nam predstavi neke od njih i kaže koji su joj najkorisniji.

„Sredstvo za čišćenje protiv kamenca zaista je korisno za gotovo cijelu kupaonicu. Zove se tekuće mlijeko za čišćenje [gleda bocu] i to upotrebljavam za ribanje mrlja na bijelim pločicama. Također je stvarno dobro za razlaganje smeđih mrlja koje djeluju zagoreno i zadržavaju se između pločica ili oko postolja tuš kabine. Upotrebljavam ga s četkicom za zube i snažno ribam po crtama između pločica [radi to dok priča] i uklanjam sav kamenac i plijesan. Četkica za zube još je nešto što upotrebljavam za sve. Vrlo je dobra za uklanjanje malenih mrlja.”

Čišćenje s četkicom za zube.

Savjet 3: održavanje brtvi i fugi jako je važno za održavanje čistoće vaše kupaonice

Kupaonica je svakako bila čista! Sve je izgledalo potpuno novo i nigdje nije bilo ni traga plijesni niti naslagama kamenca koje se obično skrivaju u kutovima u WC-ima čak i najmarljivijih osoba. Upitali smo Leonie kako održava prostor tako besprijekornim.

„Zaista je važno održavati kupaonicu; posebno ispuniti praznine između pločica ili na mjestima gdje tuš kabina prianja uza zid. Stoga često upotrebljavamo smjesu za fugiranje ili nanosimo dodatne količine silikonske mase za brtvljenje. Ako se te brtve oštete ili u njima nastanu rupice, neizbježno će se zaprljati.”

Svježe fuge i silikonske brtve.

Kakav god bio problem, uvijek postoji rješenje

Leonie je sada završavala s poslom i, s obzirom na razgovor, naravno da joj je bilo potrebno znatno duže od 15 minuta koliko je bila procijenila. No prije nego smo se rastali, upitali smo je za kakvu priču o posebno neurednim gostima i kako se s time nosila.

„Ne mogu se na to naljutiti jer je i to zapravo dio posla.
Najgore je kad ljudi donose hranu u sobe ili u njima puše. Ponekad su na tepihu znali završiti rezanci u umaku. U takvim slučajevima ne možete zapravo ništa napraviti te smo ponekad morali zamijeniti malen dio tepiha. Prošli tjedan, jedna je žena vjerojatno bojala kosu. Po kupaonici su posvuda bile crvene mrlje, na umivaoniku i po zidovima. Dugo mi je trebalo da to sve izribam četkicom za zube! Ali gostima zapravo i ne možete prigovoriti. Oni će raditi što žele, a mi to moramo prihvatiti. Kao što sam rekla, to je dio posla.”

Maleno je lijepo

Leonie, podrijetlom iz Grčke, živi u Njemačkoj već 3 godine i čitavo vrijeme radi u hotelu. Ovdje obavlja gotovo sve, s obzirom na to da je hotel malen. Rano se ustaje i priprema doručak, radi na recepciji i dočekuje goste te, naravno, čisti sobe.

„Radije radim u malenom hotelu. Iako ima više posla i možda je teže raditi u manjem prostoru, ali kad se sve uzme u obzir, mnogo je ljepše raditi u hotelu poput ovoga gdje gosti znaju tko ste i mi smo samo malena ekipa koja radi za njih. Osobnije je.”

Stubište.

Stručni savjeti čistačica u hotelu otkriva kako održava svoj luksuzni ugostiteljski objekt u besprijekornom stanju.