Bref

Deset najboljih ideja za dotjerivanje vaše kupaonice

Sjajan novi izgled kupaonice može se jednostavno postići.

Kupaonica se ubraja u prostorije koje je u kući najteže u potpunosti renovirati, no jedna je od najjednostavnijih prostorija za preuređenje. Nema potrebe za postavljanjem novih pločica ili zamjenom umivaonika i zahoda što iziskuje dosta novca. Umjesto toga možete je osvježiti jednostavnim i povoljnim sredstvima.

1. Zastori za tuš

Ne postoji jednostavniji način da svojoj staroj kupaonici udahnete život od postavljanja šarenih zastora za tuš. Dojmljiv zastor za tuš može odrediti stil vaše kupaonice jednom jednostavnom kupnjom.

Šareni zastori za tuš unose poseban val energije u manje, tamnije, kao i u potpuno bijele kupaonice.

Internetski portali pružaju gotovo neograničen izbor, uključujući mogućnost otiskivanja vlastitih slika i dizajna, no možda je najbolje držati se određenih, već isprobanih klasika koji će zajamčeno izgledati dobro.

Primjerice:

  • jedna, jarka boja
  • tema povezana s biljkama i prirodom
  • uočljivi uzorci koji se ponavljaju

Kad je riječ o šarenim zastorima za tuš, manje je ponekad više pa pripazite da ne završite s previše kičastom dekoracijom. Prizore iz podmorja ili likove vašeg omiljenog Disneyjeva crtića najbolje je izostaviti iz ove priče.

Unošenje boje u kupaonicu

2. Sagovi

Poput zastora za tuš, i sag može biti polazišna točka za uređenje vaše kupaonice. Bilo da ga objesite na zid ili da ga položite na pod, sag je neobičnije, no i dalje jednostavno sredstvo unošenja boja i uzoraka u prostoriju.

Trošenje i higijena problematični su aspekti sagova u vlažnim prostorijama pa je pametnije poslužiti se materijalima otpornijima na plijesan i trošenje. Dobar su izbor prostirke ili otirači izrađeni od vodootpornih materijala. Primjerice, prostirke od bambusa posebno su prikladne za „opstanak” u kupaonicama.

Sag može dobro funkcionirati u različitim prostorima, no najbolje izgleda kad mu odgovara ostatak dekora. Stoga prvo odaberite svoj sag kao središnji komad, a zatim nadogradite dekorativnim dodacima.

Prostirke mogu definirati prostor

3. Obojeni zidovi i tapete

Preuređivanje je duga, zastrašujuća riječ koja zvuči skupo. S druge strane, bojenje ili lijepljenje tapeta na jednom zidu ili samo na dijelu zida relativno je jednostavno, no usprkos tome može preobraziti prostor. Donosimo nekoliko ideja za jednostavne stvari koje možete učiniti na jednom zidu ili s jednim uzrokom:

Pruge. Pruge mogu imati velik utjecaj na inače bezličnu kupaonicu. Njihovo bojenje može biti vrlo nezgodno pa je vjerojatno bolje upotrijebiti obojeni preslikač čije različite varijante možete pronaći u lokalnoj trgovini za kućnu radinost.

Jarka boja. Manju prazninu ili udubinu na zidu zaista je jednostavno ispuniti bojom. Odaberite jarku boju koja je već negdje zastupljena u kupaonici (primjerice, na zastoru za tuš ili na otiraču ispred tuš kabine), pronađite boju iste nijanse i nanesite je na malo područje u prostoriji. To može biti jedan cijeli zid ili dio zida koji je sam po sebi ograđen (kao što je udubina za radijator itd.).

Istaknuta tapeta. Kao što je slučaj s jarkim bojama, čak i mali uzorak dekorativne tapete može imati velik utjecaj. Velik je izbor zaista živopisnih tapeta koje možete odabrati, pa zašto ne biste uživali u nekom složenom ili bogatom uzorku?

Obojena područja u kupaonici

4. Ogledala

Ogledala su nužnost i blagoslov u svakoj kupaonici. Interijerima dodaju prostor, svjetlost i, ako dobro odaberete, stil.

Kako biste maksimalno iskoristili ovu priliku, sve što trebate učiniti jest odabrati nešto što će unijeti osobnost u prostoriju. Nemojte odabrati običnu ploču sa zrcalom ili najjeftiniju mogućnost. Umjesto toga dodajte okvir i skrenite pozornost na svoje sjajno zrcalo.

Kupaonsko zrcalo

5. Obojeno staklo

Obojenim staklom stvara se ambijent koji istinski odgovara vodenom okruženju, kao što je vaša kupaonica. Svjetlucave i sjajne boje odražavaju se na zidovima prostorije. Zrake obojenog svjetla prolaze kroz vaše prozore i zagrijavaju vas na hladan, sunčani dan.

Ovaj učinak možete postići s pomoću različitih metoda. Neke su od njih skuplje od ostalih.

Sjenila za svjetiljke izrađena od obojenog stakla i olova (u turskom stilu) stvaraju egzotično ozračje u prostoriji.

Ako želite obojeno staklo no ne želite mijenjati prozore, lijepljenje obojene plastične folije preko postojećih prozorskih stakala dobar je način za postizanje sličnog učinka (kao i veće privatnosti).

Obojeno staklo

6. Umjetnička djela

Kupaonica je neočekivano mjesto za pronalazak umjetničkog djela, no upravo to ovu ideju čini zanimljivom i efektnom.

Iznenadite svoje goste Rembrandtom u toaletu ili Van Goghom na mjestu gdje „i car ide pješke”. Naravno, ne govorimo o pravim djelima, no uokvirena reprodukcija na jednostavan način unosi osobnost u cjelokupno uređenje te ga čini drugačijim.

Umjetnost u kupaonici

7. Uspomene s putovanja

Kupaonice i toaleti dobri su prostori za prikazivanje vaših slika s odmora i suvenira. To su prostori u kojima uspomene s putovanja možete podijeliti s očaranom publikom.

Mnogo manjih fotografija i suvenira obješenih na zidu, vama i vašim gostima može na zanimljiv način skretati pozornost, a ujedno je to i primjereno neformalni ukras za ovaj opušten i vedar prostor.

Suveniri u kupaonici

8. Sitnice s mora

Morska obala posebno je zabavan izbor za uređenje vaše kupaonice koji podsjeća na godišnji odmor. Jednostavno se i realizira uz pomoć nekoliko ukrasnih elemenata.

Najbolje od svega je što ovo uređenje možete postići na potpuno organski način uz suvenire i sitnice koje ste pronašli na plaži tijekom odmora na moru. Školjke, posude sa šljunkom, ogledala s nautičkom temom (brodski prozor) ili brodići u boci: sve su to živopisne uspomene koje vam mogu uljepšati kupku u vlastitoj kupaonici.

Morski detalji

9. Kvake i ručke

Sve veći broj trgovina s priborom za kućnu radinost nudi ukrasne ručke za ormariće, ladice i vrata. Jeftine su i jednostavne za ugradnju, a mogu imati iznenađujući učinak preobrazbe na cjelokupni izgled i ozračje vaše najmanje prostorije.

Odaberite ih nekoliko i zabavite se postavljajući ih po svojoj kupaonici za najbolji učinak.

Dekorativna kvaka

10. Vaze, staklenke i posude    

U kupaonici će vam svakako trebati i vaze, staklenke i posude radi pohrane i dekoracije. S obzirom na potpuno bijeli izgled mnogih modernih kupaonica, pametan odabir boja ovih malih ukrasnih dodataka može činiti veliku razliku. To posebno vrijedi ako odaberete temu ili boju kojom je obojan sav pribor. Već je samo to dovoljno za znatnu promjenu izgleda vaše kupaonice.

Uređenje kupaonice

Neka vaša kupaonica ponovno zablista!
Vrijeme je za preuređenje, stoga vam donosimo deset iznimno jednostavnih savjeta za snažan efekt uz malo truda.