Bref

Mirisi za opuštanje

Kako život postaje sve užurbaniji, mnogi od vas neprestano se suočavaju s kaotičnim rasporedima na poslu i pretjeranom količinom stresa. To bi vam moglo uzrokovati glavobolje i bolove raznih dijelova tijela. Tako se i tijekom slobodnih dana kada se namjeravate opustiti možda nećete osjećati opušteno. Iako su vam na raspolaganju razni lijekovi i tretmani za rješavanje takvih problema, vrijedi isprobati i aromaterapiju. Neki mirisi djeluju umirujuće na vaše tijelo. Mogu vam pomoći da se opustite tako što će umiriti vaš um i dovesti vas u stanje smirenosti. Također su odlični za osobe s problemima sa spavanjem ili ozbiljnim psihičkim problemima poput tjeskobe i depresije.

Aromaterapija u kupaonici.

Bor

Jeste li se ikad zapitali zašto je toliko opuštajuće hodati kroz borovu šumu ili zašto je toliko teško baciti ostatke božićnog drvca? Miris bora odličan je za ublažavanje tjeskobe i smirivanje užurbanih misli. Ako se nosite s tjeskobom, svakako isprobajte ovaj miris.

Lavanda

Miris lavande odličan je za osobe koje pate od nesanice. Manjak sna može imati štetan učinak na tijelo jer uzrokuje pretjeran umor sljedećeg dana. Miris lavande u obliku losiona ili sredstva za hidratizaciju kože možete nanijeti svake večeri prije spavanja kako bi vam se tijelo i um smirili. Taj je miris prilično uobičajen i možete ga naći u raznim proizvodima, poput šampona, regeneratora i dezodoransa. Savjetujemo vam da zapalite svijeću s mirisom lavande kako biste bolje osjetili miris. Međutim, važno je da to učinite prije spavanja i svakako se sjetite ugasiti je prije nego legnete u krevet. Lavanda se obično upotrebljava u aromaterapiji za liječenje depresije i tjeskobe te je posebno dobra za osobe s postporođajnom depresijom. No prije nego započnete s aromaterapijom na bazi lavande, provjerite jeste li na nju alergični.

Lavanda.

Pepermint

Osim što se upotrebljava u gumama za žvakanje kao osvježavajuć miris koji vam pruža sladak dah, pepermint pruža i neke druge prednosti. Odličan je za koncentraciju i mentalnu izdržljivost. Stoga sljedeći put kad budete pod stresom zbog posla ili zadaće, upotrijebite ovaj miris kako biste se opustili i motivirali da radite više. Zato bi vam ovaj miris trebao biti prvi izbor za razdoblje ispitnih rokova.

Maslinovo ulje

Ako u posljednje vrijeme stalno osjećate glad ili možda pokušavati izgubiti na težini, maslinovo ulje bit će vam najbolji partner. Osim značajnih prednosti za zdravlje vašeg srca, također pomaže u suzbijanju nepotrebnih nagona gladi. Samim mirisanjem maslinovog ulja osjećat ćete se zasićeniji. Osim toga, pomoći će uravnotežiti vašu razinu šećera u krvi i stoga je svakako miris koji vrijedi isprobati.

Vanilija

Vanilija je izvrstan miris koji valja isprobati ako tražite razlog da budete sretni. Ako imate loš dan, upotrijebite svoje sredstvo za hidrataciju kože s mirisom vanilije i nanesite ga sa stražnje strane ušiju. Svakako će vam poboljšati raspoloženje i dodatno vas opustiti. Stoga je jasno zašto miris kolačića s aromom vanilije u mnogima izaziva sreću, a ne smijemo zaboraviti ni sladoled od vanilije koji vole gotovo svi.

Jasmin

Ovaj malen cvijet skriva snažan cvjetni miris koji odlično liječi depresiju. To je valjda razlog zašto velik broj ljudi voli popiti čaj od jasmina da smanji razinu stresa. Upotrebljava se u aromaterapiji kao izvrstan miris za opuštanje. Osim što ima i antidepresivno djelovanje te divan miris koji razbuđuje um, također ima senzualnu notu. Stoga sljedeći put kad budete išli na spoj, možete upotrijebiti ovaj krasan miris kako biste ostali mirni i pribrani, no i mirisali fantastično.

Ulje jasmina.

Kamilica

Kamilicu su civilizacije starih Grka, Rimljana i Egipćana upotrebljavale kao sredstvo za opuštanje. Vrlo lako možete razabrati njen miris: pomalo je voćan, no istodobno i slatkast. Često se upotrebljava u aromaterapiji kao sredstvo protiv stresa te za nesanicu i napete mišiće. Čaj od kamilice također je popularan među mnogima kao opuštajuće piće koje konzumiraju kad se ne osjećaju dobro. Osim svojega divnog mirisa, sama kamilica ima blagotvorno zdravstveno djelovanje na ginekološke probleme, upale te čak i jak kašalj.

Sandalovina

Vrlo lako možete naći proizvode koji sadrže miris sandalovine. Odlična je za opuštanje te postizanje smirenog stanja uma. U Kini su je upotrebljavale Bude, dakle pomaže postići duboko, smireno stanje meditacije. Sam miris vrlo je poseban, slatkast i s drvenom notom. U prošlosti se također upotrebljavala kao sedativ za živčani sustav i primjenjivala na ljude s problemima s ljutnjom ili čak nesanicom.

Sandalovina.

Agrumi

Osim što su odličan izvor vitamina C, agrumi, poput limuna i naranče, također se mogu upotrebljavati kao miris. Miris agruma izvrstan je za poticanje pribranosti uma jer stvara osjećaj osvježenosti i energije. Stoga ako vam je danas depresivan dan ili ste posljednjih dana ostajali duže na poslu i potreban vam je trenutačni odmor, svakako morate isprobati izvanredne navedene mirise. Možda zbog zauzetosti ne stignete često pribjegavati blagodatima aromaterapije, no uvijek je dobra ideja u torbi imati mirisno sredstvo za hidrataciju kože ili parfem kako biste ostali opušteni čitav dan.