Bref

Prekrasni zahodi, prošlost, sadašnjost i budućnost

Dok je zahod u obliku koji danas poznajemo i volimo izumljen prilično nedavno, javni i privatni sanitarni čvorovi praktički su prisutni od rođenja civilizacije. Tehnologija se znatno promijenila, no čovjekova posvećenost tome da svoj zahod učini mjestom za ljepotu i smirenost nije se nikad promijenila.

Zahodski stilovi iz prošlosti sjajan su izvor inspiracije za današnje preuređenje kupaonica. Pridružite nam se na putovanju kroz vrijeme i otkrijte svoj sljedeći izgled.

Hic manebimus optime!

Svakodnevne rutine pranja bile su vrlo važan dio drevne građanske kulture, čiji su pripadnici – posebice Rimljani – ulagali osobitu pažnju u dizajn javnih kupališta i zahoda. Radilo se o javnim mjestima društvenog okupljanja na kojima su građani razgovarali o politici i poslu dok su „obavljali posao”.

Iako se možda zgražavate nad idejom zajedničkog zahoda, pristup Rimljana dizajnu sanitarnih čvorova i danas je predmet divljenja i izvor inspiracije. Posebno se ističu prekrasni mozaici iz rimskog doba koji se na vrlo efektan način mogu replicirati na suvremenim, privatnijim zahodima.

Mozaik

Prekrasne noćne posude

Propašću i padom Rimskog Carstva na više je stoljeća nestala je i sva zahodska profinjenost. Složeni sanitarni sustavi i sustavi vodoopskrbe drevnog svijeta počeli su se zanemarivati te je sljedeća tehnologija koja se pojavila nakon barbarskih rupa iskopanih u zemlji bila skromna noćna posuda.

Ljudi su je držali ispod kreveta ili u ormarima i stoljećima su upotrebljavali taj jednostavan uređaj, a rezultate njegova korištenja bacali su kroz prozor. Jedini lijepi elementi tog postupka bile su same posude koje su ponekad bile bogato ukrašene.

Antikne noćne posude i dalje služe kao sjajni ukrasni predmeti u modernim kupaonicama (možda kao posude za biljke). Ali i za slučaj nužde, ako slučajno dođe do kvara u našem modernom vodovodu.

Redovno čišćenje

Viktorijanski zahodi. Kad je Velika Britanija vladala vodama

Ah, kako su viktorijanci voljeli svoje zahode! Za Britance oni su bili simboli industrijske moći i napretka. London je predvodio napredak javnog sanitarnog sustava uz prve javne zahode koji su otvoreni 1851. godine te kanalizacijski sustav koji se još uvijek smatra jednim od svjetskih čuda. Ponos na sanitarni sustav odražavao se u ukrašavanju zahoda i svaki pristojan dom bio je blagoslovljen bogato oslikanim zahodskim školjkama i ukrasnim vodokotlićima. Bilo je to zlatno razdoblje za ljepotu zahoda!

Zahodi viktorijanskog razdoblja još uvijek su učestali u domovima imućnijih nakon što su u se viktorijanski predmeti u posljednjih nekoliko godina vratili u modu. To olakšava proizvodnju reprodukcije namještaja za kupaonice i postizanje izvornog stila 19. stoljeća, no važno je napomenuti da izgled ovog razdoblja nije jeftin.

Viktorijasnki zahodi

Art Nouveau

Sljedeća faza razvoja na području dizajna zahoda dogodila se na drugoj strani Engleskog kanala i bila je više društvene prirode. Pariz se posebno ističe kao središte procvata pokreta Art Nouveau u sklopu kojeg su mnoge javne zgrade bile pretvorene u predmete prekrasnog izgleda, što je uključivalo i javne zahode. Zahod samo za žene, La Madeleine, vjerojatno je najpoznatiji takav primjer, no francuski muškarci nikako nisu bili zapostavljeni. Pariz je još uvijek prepun bogato ukrašenih pisoara.

Ovaj prepoznatljiv cvjetni stil danas se ne reproducira u tolikoj mjeri pa nije jednostavno pronaći zahodske školjke i umivaonike ovog razdoblja. Stoga se sa stilom Art Nouveau najčešće susrećemo putem tapeta. Pronađite dobrog dobavljača i moći ćete ukrasiti svoj zahod isprepletenim cvjetnim uzorcima te postići vrlo šik rezultat.

Art Nouveau zahod

Moderna: pristojan zahod za svakoga

„Pristojan dom za svakoga” bio je poslijeratni moto u Velikoj Britaniji i taj zahtjev za demokratizacijom odnosio se i na pristojan zahod! Masovna proizvodnja neizbježno je smanjila prestiž zahoda, a moderan sanitarni čvor prilično je običan u usporedbi s njegovim prethodnicima. Međutim, to su dizajneri interijera tijekom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća nadoknadili uporabom boje, odnosno bogatim nijansama bež, zelene i narančaste ili šarenim prugama.

U posljednje vrijeme čini se da je boja isparila iz dizajna zahoda pa je većina modernih zahoda čiste bijele boje. Iako je to praktično, šarenije mogućnosti i dalje su dostupne za vas koji žudite za preuređenjem u retro stilu.

Moderan zahod

Pametni zahod

Što je sljedeće za skromni zahod? Pa, zahodi će se početi služiti još razvijenijom tehnologijom nego dosad. Japan je već dugo predvodnik u tehnologiji zahoda uz širok raspon uređaja i naprava koji se u njih ugrađuju.

Pametni zahodi budućnosti neće nam samo pružati više udobnosti već će nam i poboljšati zdravlje zahvaljujući povećanoj higijeni i stalnoj analizi onoga što proizvedemo.

Neki od najnovijih zahoda koji će se pojaviti na tržištu omogućavaju iskustvo bez imalo uporabe ruku za maksimalnu higijenu bez dodira. To uključuje glasovnu aktivaciju, automatsko podizanje i spuštanje zahodske daske, automatsko ispiranje i čarobni „štapić” koji čisti iza vas!

No to nije sve. Pametna tehnologija mogla bi smanjiti troškove zdravstvene skrbi za više milijardi, a čini se da bi zahodi mogli predvoditi tu revoluciju. Ispitivanje stolice i urina već se sad izvršava u nekoliko vodećih tehnoloških kuća. Provode se ispitivanja za bolesti kao što je dijabetes, a podatke je moguće poslati na vaše osobno računalo ili čak izravno vašem pružatelju zdravstvene skrbi radi analize.

Ako imate mnogo novca za trošenje, vama su neke od ovih tehnologija već dostupne. Budite „prvi pokretač” na području tehnologije zahoda čime ćete zasigurno osigurati temu za razgovor, a gosti će vam zavidjeti.

Potraži pomoć!

Sve što ste ikad htjeli znati o svojem zahodu, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Kombinirajte stilove iz prošlosti s tehnologijom sutrašnjice s pomoću našeg potpunog vodiča kroz razvoj zahoda kroz povijesna razdoblja.