Bref

Kako očistiti svoj WC

Teško vam je pronaći vremena ili volje da svakoga tjedna čistite WC? Želite znati kako ga najbolje možete održati čistim uz minimalni trud? Želite biti sigurni da ga čistite na pravi način i s pravim alatima?

Onda je ovaj kratki vodič o najboljem načinu čišćenja WC-a baš za vas.

Koliko bih često trebao/la čistiti svoj WC?

Čišćenje WC-a može se u našim glavama doimati kao velik kućanski posao, posao kojemu se ne veselimo ili se prepiremo tko će ga obaviti. No s jednostavnim, redovitim rutinama i pravim alatima čišćenje WC-a nije bauk. U vrlo općem smislu, preporučuje se obavljati osnovno čišćenje minimalno jednom tjedno. Naime, najbolji način da o svome WC-u ne razmišljate previše jest da uključite njegovo čišćenje u svoju tjednu rutinu.

Ako ga čistite na tjednoj bazi, vaš se WC nikad neće toliko zaprljati i neugodno mirisati da se ne biste htjeli upustiti u njegovo čišćenje! Ako na WC-u ostanu mrlje duže od tjedan dana, velika je vjerojatnost da će postati tvrdokorne i početi neugodno mirisati. Također biste trebali razmotriti obavljanje dubinskog čišćenja otprilike svaka dva mjeseca. Ono bi trebalo uključivati temeljito čišćenje vanjske strane školjke i vodokotlića.

Zašto moram održavati svoj WC čistim?

Higijena i estetika važni su razlozi, no za mnoge je miris primarni razlog. WC-i počnu neugodno mirisati ako ih se ne čisti redovito. To se posebno odnosi na vašu WC dasku. WC daske mogu biti najprljaviji dio naših WC-a. Izrađene su od materijala koji su skloniji nakupljanju bakterija i u njihovim se šarkama i manjim pomičnim dijelovima lako mogu nataložiti nakupine koje počnu neugodno mirisati ako ih se ne čisti redovito. Stoga se pobrinite da redovito očistite sve dijelove svoje WC daske brisanjem mrlja i ribanjem šarki malenom četkom kako ne bi postale ljepljive.

Gotovo sve WC školjke izrađene su od porculana, higijenski izvrsnog materijala. Njihova ocakljena površina nije porozna, neljepljiva je i može podnijeti veliku količinu trošenja (otporna na sve osim duboke ogrebotine kroz ocaklinu). Stoga, iako se može činiti proturječno, to je područje koje bi moglo zahtijevati manje pažnje. Spriječite nakupljanje mrlja upotrebom osvježivača WC školjke i pružajte joj redovita, kratka čišćenja.

Čišćenje WC-a.

Koji su mi alati potrebni za čišćenje WC-a?

Četka: temeljni je alat, naravno, WC četka. Ako možete, vrijedi nabaviti četke s vertikalnom ekstenzijom za čišćenje ispod ruba školjke. Potencijalno gnijezdo bakterija vjerojatno se nikad ne može potpuno očistiti bez ove dodatne mogućnosti čišćenja.

Krpa ili spužva: krpa za čišćenje ili spužva također je potrebna za čišćenje oko vrha školjke ili daske. Ova područja potrebno je čistiti potpuno odvojeno od unutrašnjosti školjke i sa zasebnim alatima i sredstvom za čišćenje WC daske (obično u obliku kreme).

Malena četka: osim glavne WC četke, preporučuje se nabava manje četke za čišćenje vrha WC-a te posebno za šarke i teže dostupna mjesta. Ako ne možete pronaći posebnu četku za te zadatke, onda je također korisno pri ruci za to imati i četkicu za zube. Ako imate dvije stare četkice za zube, jednu možete iskoristiti za čišćenje ruba školjke, a drugu za čišćenje daske.

Strugač ili kamen plavac: izborni dodatak za prave profesionalce. Upotrijebite ga za ribanje tvrdokornih mrlja, posebno ispod ruba WC školjke. Ne upotrebljavajte suviše abrazivna sredstva.

Alati za čišćenje WC-a.

Koje su prednosti i mane različitih vrsta sredstava za čišćenje WC-a?

Sredstva za čišćenje WC-a iz kućne radinosti: domaća sredstva za čišćenje WC-a mogu biti djelotvorna i jeftina, no zapravo su samo za one koji imaju dovoljno vremena i strpljenja pobrinuti se da dobro pogode mješavine i količine.

Pjenasta sredstva za čišćenje WC-a: pjenasta sredstva za čišćenje wc-a djelotvorna su, no njihova upotreba zahtijeva dosta vremena i namijenjeni su dubinskom čišćenju, a ne svakodnevnoj upotrebi.

Tekućine i gelovi za čišćenje WC-a: savršeni za svakodnevnu i redovitu upotrebu. Ako nabavite dobro sredstvo za čišćenje WC-a i redovito ga upotrebljavate, onda je ovo sve što vam je potrebno. Za svakodnevnu vam upotrebu preporučujemo Bref Hygienically Clean&Shine gelove koji održavaju vašu školjku sjajnom, higijenski čistom i bez kamenca, a pritom ostavljaju za sobom ugodan miris.

Kako da očistim svoj WC?

Kao što je slučaj s mnogim kućanskim poslovima, preporučuje se pristup s vrha prema dnu: započnite čišćenjem WC daske i zatim sve niže. Time se osigurava čišćenje sve nakupljene prljavštine te takav pristup odražava prioritete čistoće vašeg WC-a. WC daska često je mjesto zadržavanja bakterija i neugodnih mirisa. Posebno mrlja urina i neugodnih mirisa koji se ne zadržavaju dublje u školjci. Čišćenje ispod ruba sljedeći je važan zadatak i još je jedan postupak kojime se tretira područje učestalog nakupljanja prljavštine i mrlja, s obzirom na to da je zaklonjeno od pristupa vode iz vodokotlića koja čisti ostale dijelova vaše školjke. Uštrcajte manju količinu tekućine za čišćenje WC-a oko ruba i temeljito ga izribajte WC četkom. Dno školjke i sifon posljednji su dio posla. Samo ponovno nanesite tekućinu za čišćenje u školjci i izribajte sva područja koja četka može dosegnuti.

Konačno, ne zanemarite skrivena područja WC-a uključujući stražnju stranu školjke i donju stranu vodokotlića. Pobrinite se da s vremena na vrijeme očistite i sve cijevi i fiksne elemente. Ponekad se područja koja ne možete vidjeti najviše zaprljaju ako ih zanemarite prilikom tjednog čišćenja.

Treba li vam poneki savjet o tome kako da očistite svoj WC? Naš opsežan vodič sadrži odgovore. Naučite pravilan način čišćenja i minimizirajte vrijeme koje pri tome trošite!