Bref

Kako najbolje iskoristiti malenu kupaonicu?

Svi žele savršenu kupaonicu u kojoj će biti spremljene sve osnovne stvari, no koja istovremeno neće djelovati tijesno niti neuredno. Ako imate malenu kupaonicu, posebno je teško naći mjesta za sve. Svaka odluka u vezi s dizajnom, bojom ili ukrašavanjem vaše malene kupaonice mora biti dobro promišljena. Stoga bi bila dobra ideja u kupaonicu dodati elemente koji stvaraju dojam dodatnog prostora; takve pametne dizajnerske ideje zbilja bi vam mogle pomoći u usavršavanju prostora koji vam je raspolaganju!

Dizajnerske izmjene za malene kupaonice

Na internetu možete naći nekoliko ideja za dizajn malih kupaonica. Ako na svoj projekt renovacije ne planirate potrošiti mnogo novca, možda bi dobar savjet bio držati se izvornog dizajna, no dodati mu elemente koji bi se u njega uklopili. Možda u kutu postoji niša s kojom ne znate kako biste postupili. Umjesto da potrošite mnogo novca na uklanjanje tog arhitektonskog elementa, možda biste se mogli domisliti kakvom kreativnom načinu da istaknete ljepotu tog kutka.

Malena kupaonica.

Okrugli umivaonik s ogledalom

Ako je vaša malena kupaonica kvadratnog oblika, odaberite okrugli umivaonik s ogledalom umjesto kvadratnog. Zbog oštrih rubova pravokutnog elementa prostor bi djelovao skučenije. Također, suprotstavljanje dvaju različitih oblika, kvadrata i kruga, učinit će vašu kupaonicu vizualno privlačnijom.

Okrugli umivaonik s ogledalom.

Ogledala na zidu

Svaki dobar dizajner interijera svjestan je čarolije ogledala. Ogledala su odlična za male prostore jer u njima stvaraju dojam prostranosti. Odličan savjet kako postići da vaša malena kupaonica djeluje veće jest da povećate veličinu ogledala; može čak biti i veličine zida iza umivaonika. Ne radi se samo o nevjerojatnoj dizajnerskoj ideji, već je i praktično, posebno za parove koji se svakoga jutra prepiru oko toga tko će se spremati pred ogledalom. Ako ne možete postaviti ogledalo dužine zida, već ga morate montirati, odaberite ovalno ogledalo. Tako će stropovi izgledati viši, a takva su ogledala danas i u trendu.

Ogledalo na zidu.

Montiranje slavine

Možete odabrati slavinu ili umivaonik koji se montira na zid umjesto velikoga koji zauzima sav prostor vaše male kupaonice. Tako ćete osloboditi mnogo prostora; možete upotrijebiti čak i područje ispod umivaonika kako biste stvorili dodatni skladišni prostor. Na tržištu postoji nekoliko dizajnerskih rješenja u različitim oblicima koja odgovaraju svim veličinama kupaonice.

Slavina na zidu.

Iskoristite vrata

Čitav prostor kupaonice mora se dobro iskoristiti, stoga bi bila velika greška vrata smatrati suvišnim prostorom. Iznad vrata možete postaviti police na koje ćete spremiti sve za što prije niste imali mjesta. Prostorno ekonomična odluka također bi bila postaviti kukicu za vješanje ručnika na vrata umjesto na zid.

Staklenke za predmete koje svakodnevno upotrebljavate

Možda ste dobili nove proizvode za njegu tijela ili lica koje svakodnevno upotrebljavate, ali za koje nemate dovoljno prostora u kupaonici. Odlična je ideja da nabavite staklenke u koje ćete spremiti takve proizvode. Možete te lagane dekoracijske predmete postaviti pokraj umivaonika ili na bilo koju policu koju namjeravate postaviti u kupaonicu. Najvažnije od svega, te će staklenke minimizirati zakrčenost u malome prostoru i pridat će mu organiziraniji izgled.

Stropna rasvjeta

Možda biste htjeli nanositi šminku u kupaonici, no u tome vas sprječava manjak rasvjete u malom prostoru. Trebali biste uložiti u kvalitetnu stropnu rasvjetu za kupaonicu. Na tržištu postoji nekoliko stropnih rasvjetnih tijela čiju snagu osvjetljenja možete prilagoditi ovisno o trenutnom raspoloženju. Stoga sada možete istovremeno uživati u boljoj osvijetljenosti prilikom nanošenja šminke i blagom sjaju žutoga svjetla dok se kupate.

Svjetlo u kupaonici.

Staklena vrata vs. zavjese

Iako staklena vrata tuš kabine stvaraju dojam većega prostora, može im biti potrebno mnogo prostora za otvaranje ili zatvaranje. Stoga bi bolji izbor možda bio pronaći neke lijepe zavjese ili klizna staklena vrata. Pobrinite se da ih redovito čistite sredstvima za čišćenje kako bi ostala čista i sjajna.

Prava boja

Boja koju odlučite primijeniti u malenoj prostoriji ima znatan utjecaj na to koliko će veliko djelovati. Ako je vaša kupaonica malena, trebali biste odabrati svjetlije ili neutralne boje. Osim što će tako prostorija djelovati veće, osvijetlit će malen, taman prostor. Možete odabrati i velike uzorke za zid, na primjer, veliki prugasti dizajn svijetlih boja koji će stvoriti dojam da je vaša kupaonica veća nego što zaista jest. Ipak, to ne znači da u vašoj kupaonici neće ništa biti u bojama. Svakako možete tu i tamo dodati dašak boje putem ukrasnih predmeta ili osnovnih potrepština koje čuvate u kupaonici, poput ručnika ili okvira ogledala.

Šarena kupaonica.

Upotreba pravih pločica

Bilo bi pametno da prilikom odabira pločica za kupaonicu odaberete jednake za zidove kao i za podove. Čak i pločice bočne strane kade i zida mogu biti iste. Oba pristupa ostavit će vizualni dojam vaše kupaonice kao jedinstvene bijele mramorne plohe, čime će djelovati veće.

Mobilni namještaj

Nemate prostora postavljati elemente na zidove niti čuvati sve što vam je potrebno na policama. Zato u svojoj kući ili u trgovini možete pronaći neke komade mobilnog namještaja koje možete upotrijebiti u kupaonici. Možda biste mogli nabaviti otvoreni stol ili s kotačićima; takvo nešto bilo bi idealno. Malene kupaonice mogu isprva djelovati kao mali, skučeni prostori, no uz prave ideje za dizajn i uređenje možete postići da izgledaju savršeno.