Bref

5 kućnih biljki koje će poboljšati kvalitetu zraka u vašoj kupaonici

Cvijeće i bilje dobro se uklapaju u uređenje svakog WC-a, no jeste li znali da možete nabaviti biljke čijim će djelovanjem vaš WC mirisati svježe i dobro izgledati? Neke biljke ne samo da izgledaju i mirišu dobro, već i aktivno uklanjaju toksine iz zraka! Kao osvježivač zraka kojega nikad nije potrebno mijenjati!

Za osobe s nedostatkom vremena, biljke za osvježavanje zraka pun su pogodak. Ne zahtijevaju puno održavanja te čine kupaonice mirisnijima i zdravijima. Kako biste iskoristili bogat izbor biljki najbolje što možete, sastavili smo popis 5 najboljih kućnih biljaka za osvježenje zraka u vašem WC-u.

1. Bambus

Bambus je prvak osvježenja zraka u unutarnjim prostorima. Vrlo učinkovito uklanja iz zraka formaldehid, uobičajeni zagađivač domaćinstava, i jedna je od rijetkih biljki za osvježavanje zraka u unutarnjim prostorima koja je sigurna za djecu i ljubimce (nije otrovna ako se pojede). Trske bambusa također izgledaju odlično unutar doma i posebno dobro ističu kvalitetan stil kupaonice. Mogu narasti vrlo visoko i vašoj dekoraciji pružaju tropski ugođaj. Nije ih potrebno puno zalijevati, no zahtijevaju sunčevu svjetlost.

Bambus.

2. Spatifilum

Spatifilum je jedna od najpopularnijih kućnih biljki. Izgleda elegantno i vrlo ju je lako njegovati, s obzirom na to da ne zahtijeva mnogo sunčeve svjetlosti niti zalijevanja. Mnogi ne znaju da je spatifilum više od obične lončanice. Spatifilumi također osvježavaju zrak u vašoj kući, upijajući neke od toksina i zagađivača koji se šire upotrebom kemikalija koje sadrže proizvodi i sredstva za čišćenje. Oni su zapravo jedne od najdjelotvornijih biljki za taj zadatak. Sve ih to čini jednom od najboljih biljki za vašu kupaonicu i WC. No budite upozoreni, ako ih se konzumira (pojede), mogu izazvati mučninu.

Spatifilum.

3. Krizanteme

Krizanteme su još jedan odličan izbor za dom. Također vrlo djelotvorno pročišćuju zrak i izgledaju odlično. Od spatifiluma se razlikuju po tome što su mnogo raznobojnije. Njeni ružičasti i žuti cvjetovi djeluju puno dekorativnije u vašoj kupaonici i znatno osvjetljuju prostor. Jedne su od najljepših biljki za osvježavanje zraka u unutarnjim prostorima, jer su jedne od rijetkih koje nisu zimzelene. S druge strane, također zahtijevaju više pažnje, redovito zalijevanje i mnogo više sunčeve svjetlosti. Imajte na umu da su opasne za ljubimce i djecu ako ih pojedu.

Krizanteme.

4. Svekrvin jezik

Poznata i pod imenom biljka zmija, svekrvin jezik biljka je za unutrašnje prostore zbilja upečatljivog izgleda koja može narasti vrlo visoko i ima sposobnost izvlačenja zagađivača iz zraka u vašoj kući. Može apsorbirati mnoge toksine koji se prenose zrakom, uključujući formaldehid, dušikov oksid, benzen i trikloretilen – nazivi koji zvuče kao (i zaista jesu) stvari koje ne biste htjeli neprestano udisati ako baš ne morate. Ova biljka koja podsjeća na kaktus uopće ne zahtijeva mnogo vode, naprotiv, veći je izazov održati je suhom u kupaonici. Odgovara joj sunčeva svjetlost, no može preživjeti i bez nje. Također je štetna ako se pojede! 

Svekrvin jezik.

5. Engleski bršljan

Engleski bršljan vjerojatno najbolje poznajete kao biljku vanjskih prostora. Često krasi stare zidove vrtova ili pročelja starih kuća. Može izgledati zaista prekrasno, no također i uzrokovati glavobolje vrtlarima jer raste vrlo brzo i prekriva ostale biljke u svojoj okolini. Ono što možda ne znate jest da se također upotrebljava u unutrašnjim prostorima gdje je manja vjerojatnost da naraste preko svake mjere te je vrlo djelotvoran pročišćivač zraka. Poput ostalih biljki koje smo spomenuli, engleski bršljan apsorbira neke od toksina koje u zrak naših domova ispuštaju sintetički proizvodi. No, engleski bršljan ima poseban, dodatan talent, a to je suzbijanje plijesni. Apsorbira molekule plijesni koje se prenose zrakom i šire se po kući te mogu biti opasne po naše zdravlje ako ih udišemo. Stoga, ako se u vašoj kupaonici često razvija plijesan, ovo bi moglo biti savršeno rješenje za vas. Za bršljan također vrijedi već poznato upozorenje o štetnom učinku na zdravlje u slučaju konzumacije. Relativno je otrovna biljka i ne smijete je jesti. Konzumacija njegovog lišća ili bobica može imati neugodne posljedice te, u najgorim, slučajevima, uzrokovati ozbiljne zdravstvene simptome. Stoga za bršljan pogotovo možemo reći: nije za kućanstva s ljubimcima ili malom djecom.

Engleski bršljan.

Snaga cvijeća! – Otkrijte kako kućne biljke u unutarnjim prostorima mogu održati zrak u vašoj kupaonici svježim i bez toksina.